keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Opettajaksi kasvaminen

Maailman muuttuessa on myös opettajan työ ja sen tehtäväkenttä muuttunut. Opettajan ammattitaito ei ole kerralla hankittua pysyväksi jäänyttä tietotaitoa, vaan koko ajan kokemusten kautta kehittyvä tunne omasta opettajuudesta. Oman opettajuuden kehittäminen ja opettajana kasvaminen lienevätkin tuttuja termejä kaikille opetustyötä tekeville? 

Yhä nopeammin uutta tietoa tuottava yhteiskunta voitaisiin nähdä haasteena opettajuudelle jo itsessään, mutta tiedon laaja-alainen hallinta ja pedagoginen tietämys ovat nykyisessä opettajuudessa kuitenkin vain osa laajempaa opettajan ammatillista osaamista. Opettaja ei ole nyky-yhteiskunnassa vain ennalta määrättyjen tavoitteiden toteuttaja vaan yhteiskunnalliset muutokset, oppimiskäsitykset, opintorakenteiden uudistukset ja ajatus elinikäisestä oppimisesta suuntaavat opettajan tehtävää perinteisestä "tiedon jakajan" roolista opiskelijoiden itsenäisen ja aktiivisn oppimisen ohjaajaksi. Opettajan tavoitteena ei niinkään ole suurten tietomäärien varastoiminen opiskelijoiden muistiin, vaan ymmärrykseen pohjautuva oman näkemyksen muodostaminen ja jatkuva uuden tiedon luominen.

Ylläpitämällä omaa ammattitaitoaan ja panostamalla omaan ammatilliseen kasvuunsa opettaja rakentaa samalla uusia edellytyksiä opiskelijoidensa hyvinvoinnille ja työskentelylle.
Omalla opetusharjoittelujaksollani (Nuoruuskikäisen hyvinvoinnin tukeminen ja uhkatekijöiden tiedostaminen) pääsin syventymään omaan opettajuuteeni ja reflektoimaan osaamistani käytännön opetustilanteissa. Pyrin keräämään palautetta aktiivisesti koko harjoitteluni ajan suullisesti oppituntien jälkeen, sekä kirjallisesti kurssin päätteeksi. Kävimme myös paljon keskusteluja ohjaavan opettajani kanssa, ja pyrin muotoilemaan opetusta saamani palautteen perusteella.

Opiskelijoiden opetuksestani antamassa palautteessa positiivisena korostuivat käytännön elämän esimerkit nuorten kanssa työskentelyssä, joita käytin opetuksessani konkretisoimaan opiskeltavia asioita ja niiden merkitystä. Esimerkkien käytön tarkoituksena oli sitouttaa opetus helpommin ymmärettäväksi ja sisäistettäväksi opiskelijoille ja herättää itsenäistä pohdintaa. Myös vierailut, jotka teimme nuorisopalveluita tuottaviin yksiköihin saivat positiivista palautetta. Vierailut opiskelijat kokivat mielekkäinä keskustelun avaajina seuraaville oppitunneille ja hyödyllisinä kokemuksina työelmää varten. Vierailujen tarkoituksena oli sitouttaa opiskelijoiden jo oppimaa teoreettista tietämystä käytänön työelämän vaatimuksiin. 

Yhä useammin opettajalta edellytetäänkin työssään innovatiivisuutta, luovuutta, riskinottoa, joustavuutta sekä yhteistyö- ja suunnittelukykyä myös koulun ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Opettajien ei ajatella olevan pelkästään oppimisprosessin ohjaajia, vaan mitä suuremmassa määrin myös erilaisten oppimisympäristöjen rakentajia, muotoilijoita, virittäjiä ja koulun uudistajia, sekä ennen kaikkea... kasvattajia.



Lähteet: http://www.helsinki.fi/behav/praktikumikasikirja/index.htm 
              https://koppa.jyu.fi/avoimet/mit/tietotekniikan-opetuksen-perusteet/taustoista-nykyisyyteen
              /opettajuuden-kasvu 
              










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti