torstai 11. tammikuuta 2018

Ammatillisen koulutuksen kehityshankkeet


Ammatillinen koulutus on kehittynyt huomattavasti siitä, mitä sen on menneinä vuosikymmeninä totuttu olevan. Ammatillisten oppilaitosten tavoitteena on edelleen kouluttaa työvoimaa ja sen rooli
näyttäytyykin vahvimpana työvoimatarpeen ja työvoiman osaamistarpeen tyydyttäjänä. Ammatillisen oppilaitosten kehityksen keskipisteessä on kuitenkin opiskelijoiden parempi ja yksilöllisempi huomioiminen. Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntämällä voidaan tarjota mahdollisuus joustavampiin ja yksilöllisempiin opintoihin sekä kehittää opetuksen ja ohjauksen laatua. Ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisessä korostuvatkin opiskelijalähtöisyys, työelämäyhteistyö, oppimisen monikanavainen tuki ja ohjaus sekä oppilaitosten toimintakulttuurin uudistaminen, joissa oppilaitoksen lisäksi opettajilla on erityisen tärkeä rooli.


Sisällöllisten uudistusten lisäksi on ammatillinen koulutus korostanut rooliaan käytännöläheisen innovoinnin ja tuotekehityksen "työkaluna". Ammatillisen koulutuksen roolia alueellisten innovaatiojärjestelmien osana ja alueellisena työelämän kehittäjänä on vahvistettu kehittämällä ennakointia, lisäämällä koulutuksen työelämäyhteyksiä ja kumppanuuksia, sekä kehittämällä työelämälähtöisiä koulutuksen järjestämismuotoja ja oppimisympäristöjä. Ammatillisessa koulutuksessa hyödynnetään laajamittaisen työpaikalla tapahtuvan oppimisen opiskelumenetelmiä ja vaihtoehtoisia koulutusmalleja mm. yhdistämällä erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestämismuotoja. Ammatilliset oppilaitokset ovatkin yhä enenevissä määrin mukana työelämälähtöisissä innovaatiotoiminnoissa ja näiden kehittämisessä yhdessä korkeakoulujen kanssa.

Ammatillisen koulutuksen roolia tutkimus,- kehittämis,- ja innovaatio (TKI) toiminnassa on korostettu ammatillisen koulutuksen kokonaisuudistuksessa. Ammatillisen reformin yhtenä keskeisenä tavoitteena on entisestään tiivistää työelämän ja ammatillisen koulutuksen välistä vuorovaikutusta ja kehittää koulutusta entistä asiakaslähtöisemmäksi. Lisäksi ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välistä yhteistyötä on pyritty tiivistämään ja löytämään väyliä hyödyntää kunkin koulutusasteen osaamista työelämää hyödyttävissä hankkeissa. Verkostoituminen, kansainvälistyminen ja ennakointi ovat avainasemassa ammatillisen koulutuksen kehittämisessä.

Korkeakoulujen TKI

Suomalainen korkeakoulujärjestelmämme muodostuu yliopistoista ja ammattikorkeakouluista, joiden toimintaa ohjaa ja rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Korkeakoulut vastaavat itsenäisesti kolutuksen ja tutkimuksen sisällöistä, sekä toimintansa kehittämisestä, seuraten eduskunnan ja valtioneuvostona asettamia strategisia tavoitteita. Tavoittena on kehittää korkeakouluja kansainvälisesti kilpailukykyisenä kokonaisuutena, jotka kykenevät vastaamaan jostavasti myös alueellisiin tarpeisiin.

Tutkimus,- kehittämis,- innovaatiotoiminta on lakisääteinen osa ammattikorkeakouluja. Koska ammatiikorkeakoulut ovat vahvassa vuorovaikutuksessa eri sidosryhmien kuten yritysten ja työelämän kanssa on opiskelijoilla  mahdollisuus osallistua vahvasti TKI-toimintaan. Tämä mahdollistaa osaamisen ja innovaatioiden nopean siirtymisen yritysten hyödynnettäväksi. Ammattikorkeakoulut tuottavatkin korkeaa osaamista ja ratkaisukeskeisiä toimintamalleja yhteistyökumppaneilleen.
    Korkeakoulujen tavoitteena on nostaa koulutuksen laatua, koulutussisältöjä, opetusmenetelmiä, oppimisympäristöjä ja opettajien osaamista uudistamalla. Tutkintoja kehitetään siten, että kansainvälinen liikkuuvuus lisääntyy. Tavoitteena on myös hyödyntää entistä enemmän toisen asteen tutkintoja opiskelijavalinnassa ja luopua pitkäkestoista valmistautumista vaativista pääsykokeista. Samalla lisätään yhteistyötä toisen asteen koulutuksen järjestäjien kanssa korkeakouluopintoihin siirtymisen nopeuttamiseksi. Korkeakoulut monipuolistavat opiskelijoiden ohjausta ja lisäävät joustavia opiskelumahdollisuuksia, aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista ja yhteistyötä työelämän kanssa. Toimivat ura- ja rekrytointipalvelut tukevat nopeaa valmistumista ja työllistymistä.


    • Ammattikorkeakoulut ja yliopistot edistävät toiminnallaan suomalaista kilpailukykyä, hyvinvointia ja sivistystä, sekä kestävää kehitystä
    • Tavoitteena on nykyistä laadukkaampi, kansainvälisempi, vaikuttavampi ja tehokkaampi korkeakoululaitos
    • Korkeakoululaitos muodostuu korkeatasoisista, vahvuusalueilleen profiloituneista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Korkeakoulut profiloituvat, selkeyttävät ja tiivistävät yhteistyötä ja työnjakoa niin keskenään kuin tutkimuslaitosten kanssa koulutuksessa, tutkimuksessa, tukipalveluissa, rakenteissa ja infrastruktuureissa. 
    • Korkeakoulut ennakoivat ja tukevat yhteiskunnan, kulttuurin ja työelämän uudistumista ja turvaavat tarvittavan korkeakoulutetun työvoiman saatavuuden. 
    • Korkeakoulut kehittävät toimintaansa kansainvälisinä ja vetovoimaisina oppis- ja tutkimusympäristöinä
              (http://minedu.fi/korkeakoulu-ja-tiedelinjaukset)


    Lähteet: - http://www.oph.fi/download/178713_ammatillinen_koulutus_ja_innovaatio_ja_
                     tuotekehitystoiminta_tiivistelma.pdf
                   - http://owalgroup.com/wp-content/uploads/2015/01/178712_ammatillinen_koulutus_ja_
                     innovaatio_ja_tuotekehitystoiminta.pdf
                   - http://www.edu.fi/tonet/kehittaminen_ja_laatu/ammatillisen_koulutuksen_
                     kehittaminen?
                   - http://minedu.fi/korkeakoulu-ja-tiedelinjaukset

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti